Adopteer nu een stove!

Plan van aanpak

Stichting Adopt a Stove wil een succesvolle introductie van de Chula versoepelen, door het subsidiëren van de helft van de verkoopprijs van de Chula. De gemiddelde verkoopprijs wordt omgerekend op €12,- geschat. Nederlanders kunnen voor €6,- een Chula adopteren en zo een Indiaas gezin helpen hun gezondheid te verbeteren. Naast de optie om direct bij ons een Chula te adopteren, zullen wij dit op korte termijn ook mogelijk maken voor mensen die in Nederland een keuken kopen, en dus gelijktijdig een ´keuken´ subsidiëren voor een Indiaas gezin.


Het ontwerp, het productieproces en de bijbehorende productiemallen van de Chula zijn door Philips Design vrij gegeven; onze Indiase partner, de Erin Foundation, zal met de productie en verkoop beginnen in de staat Karnataka, India. Dit gebeurt zonder winstoogmerk, een klein percentage zal desalniettemin in een vroeg stadium gebruikt worden voor beperkte opschaling van de productie en om de distributie uit te breiden. Daarnaast zal de Erin Foundation meer mallen laten maken en op termijn geïnteresseerde ondernemers helpen om zelf met de productie te beginnen.


Distributie en verkoop vinden plaats door voornamelijk vrouwen in de Indiase dorpen. Deze vrouwen zijn veelal georganiseerd in zogenaamde SHG’s (Self Help Groups), of zelfhulpgroepen. Dit zijn groepen van maximaal 20 vrouwen per groep, die samen sparen en andere activiteiten coördineren. Vrouwen binnen deze groep zijn al gewend om als ´agent´ andere producten binnen het dorp te verkopen. Dit gebeurt ook met de Chula's, zodat vanaf het begin de mensen in de provinciestadjes en de dorpen eraan kunnen verdienen.


Op termijn gaat Stichting Adopt a Stove ervan uit dat subsidiëring van de Chula’s niet meer nodig zal zijn, en er een dynamische markt is ontstaan van kleine, lokale producenten, distributeurs en goed geïnformeerde consumenten. De eerste vijf jaar (tot 2013) willen Stichting Adopt a Stove 250.000 Chula’s subsidiüren. In het eerste jaar, 2009, willen wij 1000 Chula’s subsidiëren; een getal dat met onze Indiase partner is overlegd. Dan hopen we elk jaar samen de productie te verhogen, onder meer met hulp van nieuwe lokale ondernemers die op het begin ondersteund worden op het technische vlak om de productie op te starten.

top
Nieuws
04/08/2009:
Adopteren nu makkelijk en vertrouwd met Ideal!

21/05/2009:
Website is online!