Adopteer nu een stove!

Het probleem

Meer dan 3 miljard mensen in de wereld zijn nog steeds afhankelijk van vaste brandstoffen, waaronder biomassa (zoals hout, mest en afvalproducten uit de landbouw). Doordat tijdens het koken deze brandstoffen op een inefficiƫnte manier worden verbrand, op open vuurtjes of traditionele kookstelletjes, komt er binnen veel vieze rook vrij.
Ook is vaak geen schoorsteen aanwezig (laat staan een afzuigkap). In de rook zitten veel ongezonde roetdeeltjes en het giftige koolmonoxide, soms wel 20 keer meer dan de algemeen geaccepteerde richtlijnen. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) van de Verenigde Naties duidt dit verschijnsel aan als ´Indoor Air Pollution (IAP)´. Jaarlijks overlijden wereldwijd 1,6 miljoen mensen aan IAP en in de ergst getroffen landen is IAP verantwoordelijk voor 5% van de doden en zieken (WHO schatting). Vooral vrouwen en kinderen zijn hier de dupe van. Vrouwen in ontwikkelingslanden koken gemiddeld drie tot zeven uur per dag boven de ongezonde vuurtjes, en vaak hebben zij hun kinderen bij zich.


In India leven 1,1 miljard mensen, waarvan velen op het immense platteland nog steeds op deze ongezonde manier koken. Zelf vinden zij de rook wel ergerlijk, maar ze zijn er min of meer aan gewend omdat hun moeder en grootmoeder het ook hebben doorstaan. Van de negatieve lange termijn gevolgen voor henzelf en hun kinderen zijn ze zich niet altijd even bewust. Naast de gezondheidsperikelen zijn vrouwen en kinderen een groot deel van de dag bezig met het verzamelen van brandhout om mee te koken. Een schonere en dus efficiëntere manier van koken zou behoorlijk wat brandstof en dus verzameltijd schelen.


The low-smoke stove (Chula)

Met bovenstaand probleem als uitgangspunt, is Philips Design in 2005 in India begonnen met het ontwerpen van de ´smokeless stove´, ook wel de ´Chula´ genaamd. Dit project is onderdeel van het ´Philantrophy by Design´ programma van Philips Design, dat het eigen oplossingsvermogen van mensen beoogt te stimuleren door het delen van kennis en creativiteit om zo oplossingen to co-creëren. Het doel was om een gepaste oplossing te vinden die in de lokale behoeften zou voorzien.


De Chula is een klein fornuis met schoorsteen dat in samenwerking met een lokale NGO en gebruikers in Indiase rurale gebieden is ontworpen. Het fornuis is simpel te gebruiken, lijkt op wat er nu veelal gebruikt wordt, kan lokaal geproduceerd worden en is relatief goedkoop. Maar het belangrijkste is dat het fornuis de rook binnenshuis enorm reduceert door het innovatieve ontwerp, dat het hout efficiƫnt verbrand. Er is veel minder rookontwikkeling en de rook die er is, wordt eenvoudigweg naar buiten geleid.

top
Nieuws
04/08/2009:
Adopteren nu makkelijk en vertrouwd met Ideal!

21/05/2009:
Website is online!